Als je stenen op je weg laat liggen struikelen je
kinderen er over.
(Surinaams gezegde)

Odessóe Veranderwerk kent de waardevolle werkvorm van het Systemisch werk, ook wel bekend als familie-opstellingen. Het woord opstelling duidt op het werkelijk neerzetten van mensen of voorwerpen. Het is een manier om zicht te krijgen op het innerlijke en onbewuste beeld dat je hebt van bijvoorbeeld je gezin van herkomst, je familie of je eigen gezin. Het is nou juist de informatie uit de diepere laag die jou kan verder brengen in de belemmering die je tot nu toe ervaart: in relatie met anderen of juist die met jezelf!

Wat we doen is in de groep aanwezigen werken met stand-ins. Je vraagt iemand om stand-in te zijn voor bijvoorbeeld je familie-lid. Die persoon gaat weergeven hoe het gesteld is met dat bedoelde familie-lid. Het is geen rollenspel, het wordt gewoonweg duidelijk wat die persoon waarneemt. Met meerdere opgestelde mensen wordt ook een beweging zichtbaar die van belang is. Je kunt zelf in interactie met deze personen en ervaren wat er speelt in de diepere laag van je bewustzijn. Dat kan overigens ook in een individuele sessie met mij als stand-in.
Vaak werken we ook met het opstellen van delen van iemands persoonlijkheid. Ook een aandoening of symptoomgedrag kun je opstellen. Een symptoom heeft je namelijk altijd iets te zeggen.

Systemisch kijken zorgt voor een brede blik wanneer je kijkt naar een persoon. Je bent namelijk altijd deel van een systeem. Het gezin waarin je geboren wordt is er één die ook gelijk heel bepalend is voor je verdere ontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat je grootouders of hún ouders hun sporen nu nog in jouw leven kunnen nalaten! Jouw model van de wereld (of dat van je kind)  is dus samengesteld uit invloeden van je familiesysteem, het doen en laten van je ouders en de verschillende delen van jezelf die ontstonden om zich daarin te handhaven. Er is, gelukkig, meer te onderzoeken dan je eigen zelf-gelopen levenspad.

Systemisch werken heeft tegenwoordig vele vormen. Wat begon als familie-opstellingen van Bert Hellinger, kent nu verschillende aftakkingen en benamingen. Bij Odessóe laat ik het karakter van de vraag leidend zijn voor de manier van opstellen. Methoden van Hellinger, Ruppert of Veenbaas: het wetende veld blijft hetzelfde. En de helende werking ook!

 

Odessóe, (praktijk voor) persoonlijke ontwikkeling en gezinsvraagstukken
Hollandhof 116  -  Helmond  -  06 44 20 20 44

© Dit is een website van Rupz, marketing met zorg
Beheerder
.