Creëren gaat je helpen

Gepubliceerd door odessoe op 1 september 2016

Creëren gaat je helpen? Waarmee? In dit geval bedoel ik het helpen in je groeiproces naar worden wie je al die tijd al in wezen al bent. Vrij om die keuzes te maken waarvan je voelt dat ze bij je passen. Dat je er energie van krijgt. Dat je leeft met de overtuiging dat je leven betekenisvol is en dat je acties en verbindingen bezield zijn.
Dat groeien, dat ‘worden’, is een vorm van realisatie. Realiseren is in feite iets wáár maken wat is begonnen met een idee, een beeld, een wens.  

In dit blog wil ik de tegenhanger bespreken van het vorige blog: daarin ging het over het accepteren van de realiteit. Dat is wat mij betreft de ene helft van levenskunst. Met het accepteren van wat er is laat je je raken door wat er BUITEN je gebeurt en blijf je in contact met de werkelijkheid. Uit de illusie en het lijden. Natuurlijk bestaat het leven niet uitsluitend uit het accepteren van je omstandigheden. Dat zou nogal afhankelijk en passief uitpakken! Er is ook nog zoiets als je eigen invloed op je omstandigheden uitoefenen. Hoe meer invloed je hebt, hoe optimaler je werkelijkheid wordt. En dat maakt je gelukkig. Als je tenminste doorziet wat je eigen aandeel daarin is en hoe het werkt. Hier ga ik dus van het vertrekpunt uit dat we zelf kunnen beïnvloeden welke omstandigheden we in ons leven tegen komen. Waar het interessant wordt is de betekenis van het woord ‘zelf’. Wat is er precies aan de orde bij mij- ‘zelf’ als ik meevallers heb of juist pech? Het heeft te maken met het delicate samenspel tussen mijn geest, mijn lichaam en mijn ziel. Er is daarvoor een fijn-afstemming nodig met wat er BINNEN in jou gebeurt. En dat is iets dat niet vanzelf en onbewust gaat: je hebt oefening en ervaring nodig, maar dan kun je zeker wel zelf gaan creëren!

Toevalligheden
Het ‘zelf’ waar ik het hier over heb is dus de combinatie van je geest, je lichaam en je ziel. En die ziel staat niet op zichzelf maar heeft ook nog verbinding met jouw hogere zelf. De intentie, je bestemming, bron of energie (liefde) dat het alleen maar goed met jou voorheeft. De intentie is om te groeien en om je optimaal te richten op jouw eigen weg naar je bestemming. Wanneer dat je lukt komen er meevallers. Die je bevestigen in je keuzes. Wanneer je ontrouw bent aan je innerlijke kompas, door bijvoorbeeld alleen je geest of juist je lichaam te volgen, krijg je toevalligheden die je een ‘kans’ willen bieden om je keuze te herzien. En het gaat nou juist om die eigen keuze. Die kun je optimaal maken wanneer je in contact bent met je gevoel van dat het klopt en bekrachtigend is wat je kiest en doet: je zielsgevoel. En in dat zielsgevoel ligt dan ook het startpunt voor je mogelijkheid om te creëren. Om je omstandigheden gunstig te beïnvloeden. En het begint met je verlangen.

Welk verlangen precies?
Zoals ik zelf nu heb ervaren kun je in zeer pijnlijke omstandigheden komen terwijl je toch in contact met je zielsverlangen je keuze hebt gemaakt. Het is niet altijd in lijn met elkaar. Dat komt doordat ik blijkbaar lange tijd in staat ben geweest om het verlangen van mijn geest te houden voor de wens die ik ‘echt’ had. En juist die geest (die mind) is een verzameling van herinneringen, patronen en aangeleerd gedrag. Die kan dus wel degelijk een heel andere agenda hebben dan het volgen mijn zielsbestemming!!! Zie daar allerlei omstandigheden die al langere tijd niet opbouwend voor me waren. Ik zette ze weg met valse hoop of valse macht (de Illusies) en liet me niet raken door de realiteit of door mijn diepste verlangen. Buiten mij creëerde ik wat ook in mij was: het gevoel afgesneden te zijn.

Van buiten naar binnen naar buiten
Misschien tref jij jezelf ook aan in omstandigheden die je helemaal niet meer aanstaan. Of erger: waar je ziek of negatief van wordt. Je weet dat je het niet meer wilt, maar wat en hoe dan wél? De kanteling kan pas komen wanneer je binnen jezelf goed gaat voelen wat je een JA-gevoel geeft. Wat wil ik nou ECHT? Waar wordt ik nou warm van? Voelen dus. Niet denken of fantaseren! Hierover kun je een eerder blog lezen: Je innerlijk kompas.

Ga er een aantal minuten voor zitten, let op je adem en richt je aandacht op die plek net boven je maag. Sta open voor wat er in je opkomt. Grote kans dat dat je verlangen is maar dat je er vervolgens een mening over hebt en het verwerpt. Wat in je op komt is juist. Als binnen ook buiten zal gaan worden, kun je maar beter je echte verlangen serieus nemen.

De creatiespiraal herontdekt
Al heel wat jaren geleden kwam een boekje op mijn pad dat heet De creatiespiraal. Voor het schrijven van dit vervolg-blog kwam die titel ‘toevallig’ in me op. Nu ik het weer eens inkijk raakt het me hoe naadloos het aansluit bij wat ik zelf aan het leren ben over de kunst van jezelf worden en bezield leven. Het sterkt me in mijn geloof in het toeval (mijn wens was een zinvol blog als vervolg te maken!) en ik ben dankbaar voor zoveel concrete handvatten daarvoor.

Een korte citaat
Ziel, bezieling, bestemming, roeping, levensopdracht en zingeving zijn begrippen uit d ewereld van geloof, religie en spiritualiteit. Lichaam, lust, wens, verlangen, doel en ergens zin in hebben zijn begrippen uit de wereld van materie en behoeftebevrediging. De creatiespiraal brengt de begrippen ziel en verlangen, roeping en wens, zingeving en ergens zin in hebben heel dicht bij elkaar.

Het is alsof de creatiespiraal ons vertelt dat je bezieling zich kenbaar maakt als een verlangen. Of dat doen waar je zin in hebt, zin geeft aan je leven. Of dat datgene waartoe je geroepen bent, gelijk is aan hetgeen je werkelijk wenst. Maak contact met je eigen wensen, de kern van je ziel, vertrouw en geef van daaruit richting aan je leven.

De 12 fases van de creatiespiraal
Dat het creëren van je omstandigheden niet zomaar even iets is van ‘je krijgt wat je in de kosmos bestelt’ blijkt wel uit de cirkel die twaalf fases kent. En iedere fase vraagt om jouw positieve intentie, toewijding en aandacht. In twaalf woorden gaat creëren door de fases van
wensen – verbeelden – geloven – uiten – onderzoeken – plannen – beslissen – handelen – volharden – ontvangen – waarderen – ontspannen – wensen – enzovoort enzovoort. . .

Rest mij alleen nog te zeggen dat het niet toevallig is dat dit boekje op mijn pad kwam, dat het dezelfde boodschap heeft als de teachings van Meester Anton en dat het nu in mijn leven blijkt precies daarover te gaan bij het kunnen volgen van mijn bestemming. Als je groeiproces wat stroef of pijnlijk verloopt, creëren gaat je helpen. Ook geen toeval dat jij dit blog nu leest misschien?....

Boek: 'De creatiespiraal; natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid'
door Marinus Knoope


 

 

 

Tags: zielsgevoel creëren creatiespiraal verlangen bestemming

Reacties

blog comments powered by Disqus

Odessóe, praktijk voor Zelfinzicht en Bezieling
Hollandhof 116  -  Helmond  -  06 44 20 20 44

© Dit is een website van Fly Webservices
Beheerder
.