Je lichaam als tolk

Gepubliceerd door odessoe op 1 juni 2017

Het is de eerste dag van de maand. En vanochtend werd ik, al erg vroeg, wakker van een behoorlijke pijn naast mijn rechter schouderblad. Het straalde uit omhoog tot en met mijn nek. Dit was al de tweede dag op rij waarop dit gebeurde. En dat terwijl ik twee dagen daarvoor een tevreden gesprekje met mijn lijf had gevoerd op de massagetafel van Monique Bosch. Massagetherapie is overigens echt een aanrader voor als je nog niet zo goed kunt begrijpen wat je lijf je wil zeggen!! Want dat ons lijf ons van alles te zeggen heeft heb ik al geruime tijd door. Helaas is die ‘body-code’ nog wel vaak erg cryptisch en daarmee soms ook een langdurig verhaal van pijntjes en kwalen die nog niet ontcijferd worden. En zelfs direct na een behandeling is er opeens een scherpe schouder- en nekpijn! Die zag ik niet aankomen! Eerste neiging: hoe kom ik er vanaf? Tweede neiging: waarom is die pijn er opeens? Derde neiging: toch maar uitzoeken wat het kan betekenen in ‘body-code’. Het kan heel helpend zijn om een pijn of kwaal op deze manier te benaderen. Maar hoe zit dat dan precies?

De taal van je lijf
Die taal is in dit geval de signalen van je lichaam in de vorm van pijn of ongemak. Niet te verwarren met non-verbale boodschappen of lichaamstaal: die is juist bedoeld voor anderen en niet voor ons eigen bewustzijn. Zonder hier te willen vervallen in een wetenschappelijke uitleg over het verband tussen ons verstand en het functioneren van ons lichaam (alles is energie en resoneert ergens), wil ik je graag eens stilzetten bij die samenhang. Er zijn al eeuwenlang gezegdes en spreekwoorden die vanuit een oude volkswijsheid nog steeds worden gebruikt. Iets op je lever hebben, je gal spuwen, iets niet kunnen verteren, je tanden ergens op stuk bijten, door je knieën gaan, hardnekkig iets blijven volhouden enzovoort. Er zijn ook boeken waarin mensen hebben uitgezocht en verzameld wat de betekenissen zijn van de specifieke aandoeningen. Jammer genoeg zoekt de reguliere medische wetenschap niet naar dit verband, alleen naar de fysieke oorzaak. Voor mij werd in de loop van vandaag duidelijk wat mijn pijn in schouder en nek wilde zeggen: sinds het moment van het ‘moeten – gaan-schrijven-van-mijn-blog-want-het-was-weer-de-eerste-van-de-maand!’ heb ik die pijn! Waarvandaan komt dan dit signaal? Waarvoor is dat signaal nodig?

De boodschap van je ziel
Het heeft te maken met hoe je kunt afdwalen van je oorspronkelijke bedoeling. De bedoeling die je ziel voor je heeft. Wat ik hier ziel noem kun je ook vervangen door je eigenheid, ware zelf, wetende of hogere zelf. Het kompas waarop je kunt varen waardoor alles klopt wat je kiest of doet. En dat kompas heeft geen boodschap aan gedrag wat je hebt aangeleerd en wat niet bijdraagt aan jouw eigenheid. Sterker nog; met al dat aangeleerde en sociaal-wenselijke gedrag drijven we behoorlijk af van wat onze ziel wenst dat we gaan ervaren: onze persoonlijke eigenheid waarmee we creëren en ons liefdevol verbinden met anderen.
In zo’n geval is een boodschap van je ziel wel handig om je wakker te maken uit je gedrag dat je onbewust doet omdat je het hebt aangeleerd. In mijn geval is het gedrag dat ik mezelf heb opgelegd.

De zoekende ontvanger
Ik als ontvanger van de pijn-signalen ben dus aan zet en ga op zoek naar een connectie tussen de kwaal en mijn gedrag. Ik heb mezelf duidelijk vastgezet door het blog te willen (moeten!) publiceren op iedere eerste van de maand. Die 1 staat zo leuk in het rijtje op de website. Op zich geen probleem. Ik heb dit al heel vaak zo gedaan. (al weet ik eigenlijk niet of ik eerder ook al eens een body-code heb ervaren omdat het soms niet vanzelf ging!!) Terwijl ik er vandaag zo over bezig ging ontdekte ik dat ik mezelf werkelijk aan het bullebakken was over dat blog-schrijven! Als een autoritaire juf die daadkracht eist ook al is er geen inspiratie (want dat had ik eigenlijk ook nog niet echt!!) of de impuls om te willen schrijven. Daar was geen tijd voor; het is al de eerste vandaag! Vandaar de pijn aan de rechter kant: de kant van daden en ratio/wilskracht. Ik wilde aanvankelijk schrijven over transformatie maar daarover was ikzelf nog niet genoeg uitgemijmerd. Kortom; dwang van het ego en een wakker makend signaal van mijn ziel! ‘Laat je niet van je pad afbrengen’.

De ontcijferende eigenaar
Het ontcijferen van je ‘body-code’ is een heel persoonlijk proces met veel pogingen en missers. Jij bent namelijk de eigenaar van je (aangeleerde en sociaal-wenselijke) gedrag waarvan je je bewust wilt worden. Dus jij bent degene die het precies kunt ontcijferen. Het begint met je af te vragen wat een bepaald lichaamsdeel of orgaan JOU zegt. Dat laat je in je opkomen zonder te bedenken. Dan is het ook nog belangrijk om te weten wanneer het is begonnen. Soms weet je dat ook echt niet en dien je alert te zijn op sterkere klachten bij bepaald gedrag wat je in het NU doet. Ook is de kant van lichaam van betekenis. Links; ontvangend en rechts; gevend. (en andere soortgelijke symboliek zoals resp. vrouwelijk/mannelijk, gevoel/ratio, yin/yang)
Het makkelijkst is het om te beginnen met het raadplegen van een boek over psychosomatische visie met daarin een inventarisatie van kwalen met betekenis.

Bijvoorbeeld het boek van Christiane Beerlandt (De sleutel tot Zelf-Bevrijding)
Het boek van Louise L. Hay (Je kunt je leven helen) en het boek van William Gijsen en Boudewijn Donceel (Gevoelens verwoorden maakt je vrij)

Ondertussen heb ik geen schouder/nekpijn meer sinds mijn inzicht vanochtend. Sinds ik vanmiddag heb besloten dat ik dan maar gewoon GEEN blog publiceer op 1 juni, kreeg ik in de vroege avond deze inspiratie om mijn ervaring hierover te delen. Ik hoop dat het jou verder brengt naar het ontcijferen van jouw ‘body-code’ en dat je geest meer kan gaan samenwerken met je lichaam. Ik weet nu ook waar de wijsheidskring van 21 juni over zal gaan!....... Je bent van harte welkom.

Tags: pijn lichaam psychosomatisch psychosomatiek aangeleerd gedrag

Reacties

blog comments powered by Disqus

Odessóe, praktijk voor Zelfinzicht en Bezieling
Hollandhof 116  -  Helmond  -  06 44 20 20 44

© Dit is een website van Fly Webservices
Beheerder
.