In de weg of op je weg?

Gepubliceerd door odessoe op 18 februari 2019
Wat een fantastische zondagmiddag in november al niet te bieden heeft zonder dat je ergens op uit bent. Ik besloot, zoals ik bijna dagelijks doe, om mijn wandelschoenen aan te trekken en daarmee een klein stukje te gaan lopen. Mijmeren over een thema… lees het hele bericht »

Kleur bekennen

Gepubliceerd door odessoe op 3 januari 2019
Het is alweer een jaar geleden, december 2017, dat er een toevalligheid op mijn pad kwam die mij aardig aan het schrikken maakte. Het had te maken met mijn blogs. Dat het toeval daarnaar verwees wist ik direct:  Er was iets met auteursrechten (het zo… lees het hele bericht »

(On)vrede: Alles begint bij jou

Gepubliceerd door odessoe op 1 september 2017
Geld maakt niet gelukkig. Geluk is met de dommen. Meer geluk dan wijsheid. Het geluk is niet te koop. Het geluk najagen. Gelukkig hebben we altijd de foto’s nog……  Ik krijg de indruk dat in ons taalgebruik het verschijnsel geluk wat minderwaardig wor… lees het hele bericht »

Transformatie: van persoon naar mens

Gepubliceerd door odessoe op 1 augustus 2017
Merk je ook dat je de laatste tijd zo vast zit in opgelegde structuren, en dat je zo’n last hebt van momenten van je gedwongen of misdaan voelen? Vastlopen in je werk, problemen met het opvoeden, weerstand bij bepaalde omstandigheden of een gebrek aa… lees het hele bericht »

Je lichaam als tolk

Gepubliceerd door odessoe op 1 juni 2017
Het is de eerste dag van de maand. En vanochtend werd ik, al erg vroeg, wakker van een behoorlijke pijn naast mijn rechter schouderblad. Het straalde uit omhoog tot en met mijn nek. Dit was al de tweede dag op rij waarop dit gebeurde. En dat terwijl … lees het hele bericht »

Loslaten en opgeven

Gepubliceerd door odessoe op 1 mei 2017
“De lente komt, stil zittend, niets doend en het gras groeit vanzelf”. Dit is een Zen-gezegde dat ik al jaren op mijn eigen website heb staan. Het past ook goed bij het vorige blog trouwens. En eergisteren gebeurde er iets onverwachts: ik keek onze v… lees het hele bericht »

Tijd van leven

Gepubliceerd door odessoe op 1 april 2017
Door het gelijkzetten laatst van alle klokjes in huis en auto struikelde ik over dit onderwerp voor mijn blog. Ik was weer zo blij om dat extra uur daglicht! Ik ben ook weer regelmatig bezig in mijn tuin en ik merk hoe fijn ik dat vind. ‘Eindelijk!’ … lees het hele bericht »

Ander perspectief: ander gevoel

Gepubliceerd door odessoe op 1 maart 2017
Wat doe je met die irritatie en onvrede die je steeds maar in zijn greep houdt? ‘Ze zouden nou gewoon eens rekening met mij moeten houden!’ De laatste tijd is het veel in het nieuws: de onvrede van veel mensen over andere mensen. Dat komt doordat men… lees het hele bericht »

De waarde van verwoorden

Gepubliceerd door odessoe op 1 februari 2017
Wat kan het toch handig zijn dat je met een set inzichtkaarten zomaar een oplossing krijgt aangereikt die je zelf nooit bedacht had. In mijn geval was de oplossing iets wat ik al lang dacht te weten en zelfs ook te doen: het verwoorden van gevoelens.… lees het hele bericht »

Opnieuw beginnen

Gepubliceerd door odessoe op 2 januari 2017
Zoals alle jaren draagt het begin van een nieuw jaar de uitnodiging in zich tot goede voornemens, paal en perk, korte metten of meer van dat soort begrippen om jezelf aan te sporen tot het worden van een beter mens. Voor mij is dat doorgaans niet mee… lees het hele bericht »

De relatie met jezelf: mij, meZelf en ik

Gepubliceerd door odessoe op 1 december 2016
De winter is nog steeds mijn lichtend voorbeeld van hoe je ‘stilvallen’ doet. Terwijl ik dit schrijf merk ik: mijn formulering is eigenlijk al weer te doelgericht. Stilvallen ‘doe’ je niet. Stilvallen ervaar je omdat je de dingen ‘laat’. Wat is dat t… lees het hele bericht »

Impasse, en dan?. . .

Gepubliceerd door odessoe op 1 november 2016
Impasse: een mooi woord voor vastzitten. Een positie die we doorgaans niet ervaren als iets moois. We zijn tenslotte zo vanzelfsprekend gericht op vooruitgang, flow, doelen, groei! In de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ zit al ingebouwd dat we ‘gaan’. Da… lees het hele bericht »

Van kwetsbaar naar (aan)raakbaar

Gepubliceerd door odessoe op 1 oktober 2016
Van tijd tot tijd ervaar ik een gevoel van onrust, niet weten hoe (hoe lang nog?), angst of zelfs paniek. Het kan opeens de kop op steken maar evengoed ook heel lang sluimeren zonder dat ik het nadrukkelijk merk. In dat geval bemerk ik alleen signale… lees het hele bericht »

Creëren gaat je helpen

Gepubliceerd door odessoe op 1 september 2016
Creëren gaat je helpen? Waarmee? In dit geval bedoel ik het helpen in je groeiproces naar worden wie je al die tijd al in wezen al bent. Vrij om die keuzes te maken waarvan je voelt dat ze bij je passen. Dat je er energie van krijgt. Dat je leeft met… lees het hele bericht »

Realisme gaat je redden

Gepubliceerd door odessoe op 1 augustus 2016
Realisme gaat je redden! Waarvan? In dit geval bedoel ik de redding uit het gevoel dat we lijden. Het gevoel gebukt te gaan, ongelukkig te zijn en vooral machteloos te zijn. Er bestaat niet voor niets de cliché: ‘Een mens lijdt het meest van wat hij … lees het hele bericht »

Schaamte als kracht

Gepubliceerd door odessoe op 1 juni 2016
‘Hoe zit je erbij?, Wat is er op de voorgrond?’ Mensen die bij mij Veranderwerk kwamen doen weten dat ik daarmee een werksessie begin. Ik stel mezelf dezelfde vraag nu ik een blog wil schrijven. En ik weet het antwoord onmiddellijk: Schaamte! Ik heb … lees het hele bericht »

vertrouwd of vertrouwen: uit je denkpatroon

Gepubliceerd door odessoe op 3 mei 2016
Wat je aandacht geeft groeit….. Klopt! Maar onlangs leerde ik dat er met die aandacht ook iets verrassends aan de hand is. Niet altijd is het verleggen van die aandacht helpend voor je. Is het negeren van iets wel op z’n plaats? En waar richt je je a… lees het hele bericht »

Het vergeten kind

Gepubliceerd door odessoe op 1 april 2016
Precies een jaar geleden schreef ik de laatste van de Kindreeks. Nu, 12 blogs verder, komt er toch nog eentje bij. Het zal geen toeval zijn dat ik haar vergeten was.Ze is anderhalf. Maar soms is ze drie. En af en toe is ze wel eens zes jaar. Dat weet… lees het hele bericht »

Je innerlijke kompas raadplegen

Gepubliceerd door odessoe op 1 maart 2016
Het is alweer een jaar af vijf geleden dat ik tot de conclusie kwam dat ik Mo, mijn hond, tekort deed. Ik woonde alleen en was te veel van huis vond ik. Ik had het idee dat hij te weinig aandacht en uitdaging kreeg. Ik vond hem zielig. Bovendien voel… lees het hele bericht »

Je innerlijke kompas; je hulpbron bij keuzes

Gepubliceerd door odessoe op 1 februari 2016
In het vorige blog beschreef ik een manier om je keuzes te maken op basis van je eigen innerlijke kompas. Zodat de keuzes die je maakt ook werkelijk bij je passen. En dat is weer van belang omdat ze je dan ook verder brengen in je groei naar de ‘ik’ … lees het hele bericht »

Goede voornemens? Geen zin!

Gepubliceerd door odessoe op 2 januari 2016
Misschien heb je voor jezelf die conclusie ook al getrokken. Je goede voornemens hebben je al vaak de ervaring gegeven dat je helemaal geen zin had in de taak die je jezelf had gesteld. Of misschien dan nog wel in het begin maar gaandeweg verdween je… lees het hele bericht »

Opvoeden: stop er gerust mee (2)

Gepubliceerd door odessoe op 1 december 2015
In deel 1 van dit blog lees je over opvoeden. Dit verschijnsel, dat we opvoeding noemen, heeft nog het meest weg van een training in omgangsvormen. Wat ik precies bedoel met opvoeding is het verschijnsel van onze kinderen klaarstomen voor de grote bo… lees het hele bericht »

Opvoeden: stop er gerust mee (1)

Gepubliceerd door odessoe op 1 november 2015
“Dat is nogal wat”, zal je denken. Lang geleden, in mijn onderwijstijd, zou dat compleet shocking voor mij zijn geweest. En voor mij niet alleen! Inmiddels ben ik veel ouders tegen gekomen die vast zitten in hun zorgen, onmacht en frustratie met hun … lees het hele bericht »

Intuïtie: remedie tegen je angst

Gepubliceerd door odessoe op 1 oktober 2015
Het is weer de eerste van de maand. Tijd voor een nieuw blog. Momenteel ben ik met mijn lief op reis door Noord Italië. En zoals zo vaak met een vakantie was er vooraf een boel werk wat af moest en lijstjes die afgevinkt moesten. Zo werkt dat bij mij… lees het hele bericht »

Geen contact zonder gewaarzijn

Gepubliceerd door odessoe op 2 september 2015
In het vorige blog schreef ik over het contact en dat het vooraf gaat aan een ervaring. En juist die ervaring wil je aangaan omdat het je in beweging zet; uit een oude pijnlijke groef haalt en speellruimte in je hoofd maakt. Hoe gaat dat? Het contact… lees het hele bericht »

Geen verbinding zonder contact?

Gepubliceerd door odessoe op 1 augustus 2015
Voor het eerst in deze reeks is de titel een vraag. Als stelling lijkt het niet te kloppen doordat je je best verbonden kunt voelen met je familie, je tweelingbroer, je vriendengroep zonder dat je in contact bent met diegene(n). Dat is het contact me… lees het hele bericht »

Geen autonomie zonder verbinding

Gepubliceerd door odessoe op 1 juli 2015
Wanneer je autonoom bent kun je je eigen vrije keuzes maken zonder angst of afhankelijkheid tegenover een ander of anderen. Het is het gevoel zelfbeschikking te hebben in contact met je eigen behoeften. Bovendien beschik je dan over het vermogen in c… lees het hele bericht »

Geen grenzen zonder autonomie

Gepubliceerd door odessoe op 1 juni 2015
Wat zeggen we het makkelijk tegen elkaar of tegen onszelf: ‘je moet je grens aangeven!’. Makkelijk gezegd….daarvoor moet je eerst zicht hebben op wat er allemaal speelt! In de gaten hebben wat je voelt, wat er gebeurt, waar je grens ligt, wat voor gr… lees het hele bericht »

Geen vrijheid zonder grenzen

Gepubliceerd door odessoe op 5 mei 2015
Op deze dag van onze nationale vrijheidsviering sta ik graag even stil bij het verschijnsel dat vrijheid is.  In de media wordt het nogal groots en tamelijk versimpeld afgeschilderd. Ik voel de behoefte om het een menselijke maat te geven. Vrijheid i… lees het hele bericht »

Het overgevoelige kind

Gepubliceerd door odessoe op 1 april 2015
De ondertiteling van het overgevoelige kind is die van een minder besproken taal: de taal van de ziel. Dit type kind valt op door zijn wijze uitspraken, eigenzinnige houding en andere kenmerken die duiden op een gevoeligheid in zintuigen maar ook in … lees het hele bericht »

Het woedende kind

Gepubliceerd door odessoe op 1 maart 2015
Soms heb je als ouder geen goed antwoord op het gedrag van je kind. Je begrijpt zo’n driftbui niet. Eerst is alles koek en ei en hoor je haar niet, en ineens is er dan een ontploffing waarbij ik haar niet herken! Met gooien en slaan!  Ze heeft twee t… lees het hele bericht »

Het zorgende kind

Gepubliceerd door odessoe op 1 februari 2015
Soms heb je als ouder geen goed antwoord op het gedrag van je kind. Je begrijpt die aanhankelijkheid niet. Dat vastklampen of redderen/regelen is toch niet nodig? Zo voorkomend en toch ook weer zo terughoudend! Je ziet haar zorgelijke of zwaarmoedige… lees het hele bericht »

Het onzichtbare kind

Gepubliceerd door odessoe op 1 december 2014
Soms kun je als ouder niet de juiste benadering vinden. Het gedrag van je kind plaatst je voor een raadsel. Je begrijpt de terughoudendheid niet. Die verlegenheid of zwijgzaamheid zijn toch niet nodig? Zo meegaand en dan soms ineens zo koppig! Je maa… lees het hele bericht »

Het bazige kind

Gepubliceerd door odessoe op 1 november 2014
Soms kun je als ouder geen enkel antwoord meer vinden. Het gedrag van je kind plaatst je voor een raadsel. Je voelt steeds weer de onmacht of zelfs groeiende frustratie. Alles wat je bedenken kon heb je al geprobeerd en je trekt steeds weer dezelfde … lees het hele bericht »

Vooraf aan de KIND-REEKS, EHBO Eerste Hulp Bij Onrust

Gepubliceerd door odessoe op 1 november 2014
Bij het lezen van de blog is het mogelijk dat je jezelf herkent en een beginnende onrust voelt over het lot van jouw innerlijke kind. Je wilt misschien een begin maken met het ontmoeten van een of meerdere delen van jezelf. Je voelt dat je wilt werke… lees het hele bericht »

Een afgesplitst deel van onszelf terugvinden

Gepubliceerd door odessoe op 31 oktober 2013
Zoals altijd na een avond van opstellingen, is voor mij de dag erna een soort herbeschouwing. Het gaat vanzelf. Toen ik daarstraks in de tuin aan het bladerenvegen was bijvoorbeeld. Alsof alle indrukken nog eens langskomen en ik ze daarmee innerlijk … lees het hele bericht »

Het is tijd

Gepubliceerd door odessoe op 23 oktober 2013
Ooit leerde ik de kinderen in groep vijf dat de meest pakkende titel voor je schrijfsel zich vanzelf aandient in je tekst. Wanneer je die af hebt zie je opeens een stukje zin dat prikkelend en aantrekkelijk is voor je lezer. En nu doe ik, bij mijn al… lees het hele bericht »

Odessóe, praktijk voor Zelfinzicht en Bezieling
Hollandhof 116  -  Helmond  -  06 44 20 20 44

© Dit is een website van Fly Webservices
Beheerder
.